Duurzaam Reizen - Just Digg It

 

blank

Five Star Verrassingsreizen & Justdiggit starten vanaf 23 juni 2020 de samenwerking om samen te streven naar groenere en koelere planeet.

 

Met alle mooie reizen die wij samen maken stoten we veel COuit. Vanaf nu gaan wij deze CO2 omzetten in groen door de vergroeningsprojecten van Justdiggit te supporten!

Per reiziger doneren wij een bedrag tussen de 10 & 30 euro (afhankelijk van de bestemming & vluchtduur). Daarnaast  is het voor iedereen ook mogelijk zelf een extra bijdrage toe doen tijdens het boeken van een reis.

Wat doet Justdiggit precies?

Justdiggit is een Nederlandse non-profitorganisatie met een urgente missie: de wereld groener maken. Dat is hard nodig, want de aarde wordt steeds droger. Steeds meer stukken vruchtbare grond veranderen in woestijn, waardoor honger, armoede en het verlies van biodiversiteit op de loer liggen. Justdiggit gaat deze dreigende droogte tegen door ecosysteemherstel-projecten te ontwikkelen en aan te jagen die een positieve impact op het klimaat maken. 

Daarnaast ontwikkelen ze positieve on- en offlinecampagnes en educatieprogramma’s om zoveel mogelijk mensen te inspireren en activeren om de aarde te vergroenen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij vertellen je graag wat meer over deze bijzondere organisatie.

Justdiggit: graven en de grond openmaken

In veel droge gebieden op aarde is de bovenlaag van de grond zo hard geworden dat het regenwater niet goed meer in de grond kan infiltreren. Het water zorgt voor erosie en overstromingen, waardoor de overgebleven vruchtbare grond wordt weggespoeld. Door halvemaanvormige gaten te graven kan regenwater worden opgevangen waardoor het de tijd heeft om de aarde in te zakken en het weer beschikbaar komt voor de zaden in de grond. Deze kunnen hierdoor gaan groeien en dat betekent: vergroening!  

Meer groen creëert meer groen

Door regenwater op te vangen kan de natuurlijke vegetatie weer terugkeren. Naast het opvangen van regenwater is Justdiggit ook druk bezig met het terugbrengen van bomen. Dit doen ze met behulp van de ‘Kisiki Hai’ techniek, wat levende stronk betekent in Swahili. In het verleden zijn veel bomen in het projectgebied namelijk gekapt. De stronken van deze bomen leven vaak nog voort als een soort struiken. Door deze ‘struiken’ op een bepaalde manier te snoeien en te beschermen tegen grazend wild en vee, kunnen ze weer terug groeien tot echte bomen! Dit heeft een positieve impact op de biodiversiteit en de leefbaarheid van de lokale gemeenschap. Het mooie is dat de herstelde vegetatie ook zorgt voor een herstelde watercyclus. Wist je bijvoorbeeld dat 40% van alle regens komen van vegetatie? Een beetje meer groen creëert dus ook meer groen!

De airconditioning van onze planeet

Justdiggit ziet vegetatie als de airconditioning van onze planeet. Hoe groener de aarde is, hoe koeler de planeet. Daarom zetten zij zich gepassioneerd in om droog land te herstellen. Er is uitgerekend dat er maar liefst 2 miljard hectare land te herstellen is. Dat is bijna twee keer de grootte van Europa! Samen met lokale partners en communities herstelt Justdiggit gedegradeerde landschappen in Afrika. Zo hebben ze projecten in Kenia en Tanzania, waar ze grote gebieden droog land vergroenen. Door de schaal en locatie hebben deze projecten niet alleen lokale voordelen, maar ook een positieve impact op het regionale klimaat. Alle exacte projectlocaties in hun programma kiezen ze zorgvuldig uit samen met hun lokale partners.

Geen woorden maar daden

Volgens Justdiggit gaat het niet om woorden maar om daden. Hun schep staat voor actie in plaats van meer woorden over droogte en klimaatverandering. Met hun campagnes nodigen ze de wereld uit om de groene schep op te pakken en het gevecht met klimaatverandering aan te gaan. Ze bieden een platform voor consumenten, scholen, kunstenaars en bedrijven om de wereld te inspireren om nu actie te ondernemen.

Zo zijn o.a Desmond Tutu, André Kuipers en Floortje Dessing al ambassadeurs van Justdiggit, en helpen zij mensen bewust te maken van het belang van hun projecten en missie. Het ultieme doel van hen en Justdiggit is om samen de schep op te pakken en de planeet te vergroenen en af te koelen. Help jij ze mee?

 
Translate »